Het verhaal van

Abel Schoonderwaldt

 “Hoewel psychiatrische stoornissen complex en moeilijk te diagnosticeren zijn, vind ik het fantastisch om door gesprekken en interactie te ontdekken wat er speelt bij patiënten.”

Abel begon zijn carrière als AIOS Psychiatrie bij het ETZ in oktober. “Hier krijg ik de kans om diepgaande ervaring op te doen in zowel de acute als de langdurige zorg binnen de psychiatrie.” Zijn interesse in dit vakgebied werd snel duidelijk tijdens zijn opleiding, en het ETZ biedt hem nu de ideale omgeving om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

Waarom Psychiatrie

Abel vond het altijd al geweldig om mensen met psychische aandoeningen te helpen. “Wat me echt aantrok in de psychiatrie is de noodzaak om een diepgaand contact te maken met patiënten. In tegenstelling tot andere medische specialismen kunnen we in de psychiatrie bijvoorbeeld geen foto’s maken om diagnoses te stellen; het is niet grijpbaar of tastbaar, en dat vind ik bijzonder uitdagend.” Abel waardeert het dat herstel vaak plaatsvindt in de interactie met de patiënt. “Hoewel psychiatrische stoornissen complex en moeilijk te diagnosticeren zijn, vind ik het fantastisch om door gesprekken en interactie te ontdekken wat er speelt bij patiënten.”

Dagelijkse verantwoordelijkheden

Abel begon in oktober als AIOS Psychiatrie bij het ETZ. Hij werkte een half jaar op de Medisch Psychiatrische Unit (MPU) en een half jaar op de polikliniek, gecombineerd met consulten. Na zijn eerste jaar hier zal hij de opleiding tot psychiater voortzetten binnen een GGz-instelling, om ervaring op te doen met diverse problematiek en behandelaanbod.

Medisch Psychiatrische Unit (MPU)
Op de MPU was Abel verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van de patiënten met gecombineerd psychiatrische-somatische problematiek, wat inhield dat hij diagnostiek deed, medicatie instelde, voortgangsgesprekken voerde, en indien nodig lichamelijke klachten behandelde. “We hebben doorgaans 24 patiënten op de unit, en je werkt direct met een aantal van hen, meestal 4 tot 6 patiënten. Het is cruciaal om hun psychiatrische zorg goed te organiseren en tegelijkertijd eventuele lichamelijke klachten in de gaten te houden.” De samenwerking met andere specialismen op de MPU zorgt voor een afwisselende en interessante werkomgeving. Daarnaast begeleidde Abel patiënten tijdens elektroconvulsietherapie (ECT) sessies.

Polikliniek
Op de polikliniek variëren de werkzaamheden per week. Abel begint de dag samen met zijn collega’s, waarbij ze de consultenlijst bespreken en de taken verdelen. “Gedurende de week zet ik rTMS (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) op, doe ik intakes, volg ik patiënten op, monitor ik medicatiegebruik en neem ik deel aan verschillende multidisciplinaire overleggen. Het is een combinatie van geplande en spoedeisende taken; je combineert geplande polizorg met vaak ongeplande consulten op de SEH en bij patiënten die bij een ander specialisme zijn opgenomen en bijvoorbeeld verward raken.”

Waarom Abel het ETZ zo leuk vindt

Abel vindt het ETZ een geweldige plek om te leren en zich te ontwikkelen als psychiater. “Het ziekenhuis biedt veel mogelijkheden om te leren over medicatie-monitoring en de combinatie van somatiek en psychiatrie, wat hier veel meer voorkomt dan in de GGZ. We werken bij het ETZ ook met nieuwe technieken zoals rTMS en esketamine, wat niet overal beschikbaar is.” Hij waardeert de open communicatie en de toegankelijke benadering van zijn collega’s. “De psychiaters hier zijn laagdrempelig benaderbaar en geven veel feedback. Het is gemakkelijk om te overleggen en samen te werken.”

Het mooiste aspect van het werk

Wat Abel het meeste waardeert aan zijn werk zijn de momenten waarop patiënten aanzienlijk verbeteren door behandelingen en gesprekken. “Er zijn momenten waarop ik met patiënten spreek die eerst erg slecht gingen en daarna veel beter zijn. Dat geeft echt een gevoel van voldoening.” Vooral het geven van cognitieve gedragstherapie vindt hij het mooiste aspect van zijn werk. “Het is geweldig om te zien dat therapie daadwerkelijk helpt en mensen weer beter maakt. Het gevoel dat je echt een verschil kunt maken, is fantastisch.”

Collega van Abel worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Eugenie Beijer en Harold Kuijpers, Klinisch Psycholoog

“Wat ons aanspreekt is de grote diversiteit aan taken. Ik help individuele patiënten en groepen, ben supervisor en neem deel aan commissies.”

Lees het hele verhaal
WhatsApp