Het verhaal van

Alco van Dingenen en Arno van Doornmaal

“De zorg loopt vaak voor in zaken, ook in technische ontwikkelingen.”

Alco en Arno zijn medisch technicus en medisch technoloog, ze zorgen voor de kwaliteit en veiligheid van medische apparatuur binnen het ETZ. Allebei zijn ze volop in ontwikkeling binnen hun aandachtsgebieden.  

Medische Technologie

Medische Technologie gaat over apparatuur, technologieën en toepassingen voor de diagnose, behandeling en ondersteuning van patiënten. Vóór hun huidige functie waren Alco en Arno al jaren werkzaam als technicus buiten de zorgsector. Arno kwam tijdens zijn vorige werk wel met regelmaat in het ziekenhuis: “Ik verrichtte service aan tandheelkundige apparatuur, zo ook op de afdeling Kaakchirurgie van het ETZ. De sfeer van het ziekenhuis voelde altijd als heel warm en prettig. Tijdens het zoeken naar een nieuwe uitdaging wist ik één ding zeker: ik wil serviceverlenend werk doen. Door Albert werd ik gewezen op een vacature binnen het ETZ. Inmiddels ben ik al een aantal jaar werkzaam voor het ziekenhuis.”

“Ik wilde graag doorgroeien van medisch technicus naar medisch technoloog. Ik keek ernaar uit om mezelf te ontwikkelen en wist dat dit bij het ETZ makkelijk te realiseren is.”

Doorgroeien van technicus naar technoloog

Ook Alco werd zo’n twee jaar geleden door een vriend getipt. Na 22 jaar gewerkt te hebben in de grafische industrie was hij klaar voor een volgende uitdaging. “Doordat ik geen vooropleiding heb in de elektrotechniek, kon ik niet direct solliciteren op de functie van medisch technoloog. Ik ben daarom begonnen als medisch technicus. Je begint dan met onderhoud aan generieke apparatuur. Denk aan: bloeddrukmeters, weegschalen en oorthermometers.”

Om van medisch technicus door te groeien tot medisch technoloog, biedt het ETZ de mogelijkheid tot opleiden aan. Zowel Alco als Arno hebben dit traject gevolgd, daarover vertellen ze later meer.

Aandachtsgebieden

Arno heeft als Medisch Technoloog, naast algemene correctieve werkzaamheden, zijn eigen aandachtsgebieden: “Vanaf het begin van mijn carrière binnen het ETZ valt de afdeling Oogheelkunde onder mijn aandachtsgebieden. Later is daar Kaakchirurgie aan toegevoegd. Gezien mijn voorgeschiedenis is dat voor mij gesneden koek. Ondertussen is ook de Zorgeenheid Cardiologie een aandachtsgebied van mij geworden.”
Omdat Alco bezig is met de opleiding tot Medisch Technoloog, verricht hij onderhoudswerkzaamheden door het hele ziekenhuis: “Ik ben voornamelijk bezig service te verlenen aan generieke apparatuur. Omdat ik door het hele ziekenhuis kom, leer ik veel over de verschillende afdelingen en specialismen. Dat is fijn voor iemand die de omgeving nog niet goed kent. Sinds kort is echoapparatuur mijn aandachtsgebied en heb ik me daarin gespecialiseerd.”

Opnieuw de boeken in

Om als medisch technoloog aan de slag te gaan binnen het ziekenhuis, dien je de opleiding Medische Technologie A en B succesvol te hebben afgerond. Dit zijn specifieke brancheopleidingen. Het ETZ biedt medewerkers de mogelijkheid om deze te volgen. Alco en Arno grepen deze kans met beide handen aan, ze vonden het geen probleem om op latere leeftijd opnieuw te gaan studeren.
Alco: “Ik wil graag doorgroeien, van Medisch Technicus naar Medisch Technoloog. En dat ik daarvoor opnieuw de boeken in moet, spreekt mij juist aan. Ik kijk ernaar uit om mezelf te blijven ontwikkelen en wist dat dit in het ziekenhuis makkelijker te realiseren is.”

Je start de opleiding met Medische Technologie A, nadat je deze hebt afgerond begin je met Medische Technologie B. Per opleiding ga je een half jaar lang, één avond per week naar school. Alco: “Ik ben niet meer de jongste, waardoor het leren meer tijd vraagt. Naar school gaan en studeren is voor mij lang geleden. Maar de ruimte die je krijgt voor school, zorgt ervoor dat het goed te combineren is met werken op de afdeling.”

Arno: “Voor mij was het geen belasting maar eerder een wens. Na 18 jaar voor dezelfde werkgever te hebben gewerkt, keek ik uit naar een nieuwe uitdaging. Opnieuw de boeken induiken heeft ervoor gezorgd dat ik de motivatie terugvond binnen het vakgebied.”

Toekomst

Niet alleen de technische wereld ontwikkelt zich enorm, ook de zorg gaat hard vooruit. Volgens Alco en Arno brengt dat in de toekomst kansen voor hun vakgebied. Arno: “Het is van belang dat je bijblijft. De leveranciers van de medische apparatuur bieden jaarlijks scholingen aan om ervoor te zorgen dat je kennis op peil blijft.”

Als medisch technoloog binnen het ETZ heb je eigen aandachtsgebieden. Alco: “Dat wil niet zeggen dat we ons niet mogen verdiepen in een ander aandachtsgebied. Het collegiale aspect is groot. Als ik graag wat meer wil leren van een ander specialisme, kan dat. We dragen graag bij aan de ontwikkeling van een collega.”

Alco: “De zorg loopt vaak voor in zaken, ook in technische ontwikkelingen.” Arno: “Er komt steeds complexere apparatuur waar uitgebreide kennis voor nodig is. We zijn hierbij een hele belangrijke schakel om de zorg te ondersteunen.”

 

Collega van Alco en Arno worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Roel Vermeer, Functioneel Beheerder

“De combinatie van mensen en de organisatie helpen én ICT. Dat die aspecten samenkomen in deze rol, is ideaal.”

Lees het hele verhaal
Rick Bisschops, Applicatiedeskundige ICT

“Zorgmedewerkers willen patiëntgegevens snel en veilig registreren in het patiëntendossier. Aan ons om dit proces zo efficiënt en effectief mogelijk te maken.”

Lees het hele verhaal
WhatsApp