Het verhaal van

Hannie Versteeg en Eva Eilerts

“We zien patiënten met verschillende ziektebeelden, leeftijden en achtergronden.”

Wat kun je verwachten van werken op de afdeling radiologie bij het ETZ? Lees meer over de functie van Radiologisch Laborant, de afdeling Radiologie en het team en lees over het pad van Hannie en Eva als Radiologisch Laborant bij ETZ.  

Het menselijk lichaam van binnen in beeld brengen

Op de afdeling radiologie voer je als Radiologisch Laborant verschillende onderzoeken uit zoals röntgenfoto’s, CT-scans of MRI-scans. Het is een technisch en interessant vak, waarbij je de binnenkant van het menselijk lichaam in beeld brengt.

Zo goed mogelijk beeld

Naast de verschillende onderzoeken op de afdeling Radiologie werk je als Radiologisch Laborant op bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp, de operatiekamers en bij radiotherapeutische behandelingen (gamma-knife). Je werkt met moderne apparatuur, maar het komt toch voor dat je een complexe foto of een ongewone draaiing moet maken. Voor een Radiologisch Laborant is het de uitdaging om zo goed mogelijk een beeld te maken waarop de radioloog een diagnose kan stellen. Dat doen we voor bijna alle specialismen. Natuurlijk zien wij tijdens het onderzoek ziektebeelden die niet deugen. Als laborant luid je dan de alarmklok en vraagt de arts om meteen mee te kijken. De arts bepaalt dan de vervolgstappen.

“Hannie: Sinds 1986 werk ik in het ziekenhuis. De techniek gaat door, ook op de afdeling Radiologie. Daarom heb ik zelf de post-HBO en Stralingshygiëne 4a gedaan en werd ik coördinerend laborant voor de CT. Als laborant kun je doorgroeien in de functie coördinerend laborant. Je voert dan de coördinerende taken uit, zoals bestellingen doen en kijken of alles lekker draait.”

Flexibele instelling

Flexibiliteit is van belang in deze functie, omdat je snel moet kunnen schakelen. Je werkt met veel verschillende collega’s, patiënten, disciplines, artsen én apparaten. Ook is flexibiliteit van belang omdat er op de afdeling veel variatie is. Op één dag zien we patiënten met alle ziektebeelden en van verschillende leeftijden en achtergronden. In principe sta je iedere dag op een andere kamer of modaliteit zoals de CT, MRI en angio. Als je in de ochtend komt werken, weet je niet hoe je dag eruit komt te zien. Het kan voorkomen dat je op de MRI-kamer ingedeeld staat, maar in de ochtend op de OK moet assisteren. Of dat je als laborant een sein bij je moet houden. Op het sein kunnen artsen je bellen met de mededeling dat een patiënt eraan komt, bijvoorbeeld vanwege spoed. Zo kan aan het eind van de dag het aantal patiënten dat op je programma stond, verdubbeld zijn.

Opleiden en coachen

Binnen het ETZ kun je een HBO-opleiding volgen tot Radiologisch Laborant. Het gaat hierbij om een 3- of 4-jarige opleiding, waarbij je werken en leren combineert. Als je eenmaal werkt als Radiologisch Laborant, heb je de mogelijkheid om studenten te begeleiden. Je voert uiteenlopende radiologische onderzoeken (van eenvoudig tot complex) uit met behulp van verschillende technieken. De radioloog stelt daarna de diagnose. Tijdens je begeleiding zie je de student groeien, het is fijn een leerling uit te zien groeien tot een volwaardige collega.

“Eva: Tijdens mijn VWO-opleiding had ik een Bèta-profiel. Ik had alleen geen natuurkunde, maar aardrijkskunde in mijn vakkenpakket. Na het behalen van mijn VWO-diploma ben ik bij het ETZ de in service-opleiding van 3 jaar gaan doen. Ondanks dat ik niet veel natuurkunde heb gehad, is de in service-opleiding wel te doen. In juni 2018 ben ik voor de in service-opleiding afgestudeerd. Inmiddels heb ik de CT-specialisatie en echo-specialisatie.”

Gezellig team

Het team van Radiologie is divers, met jonge en oudere collega’s. Het is ontzettend gezellig op de afdeling. Naast het werk organiseren we iedere week wel een activiteit waar je vrijblijvend bij aan kunt sluiten. Van mountainbike- tot skivakanties en van darttoernooi tot pubquiz.

Word jij onze nieuwe collega?

Ben jij nieuwsgierig, open en sta je voor goede patiëntenzorg? Houd je van werken in een omgeving met ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en van samenwerken in een gezellig, professioneel team? Wij verzekeren je dat je in een warm bad terechtkomt. We nodigen je van harte uit om eens mee te lopen om het team te leren kennen en te leren werken met patiënten!

Opleiding volgen?

Heb je interesse in de opleiding tot radiologisch laborant? Mail dan naar werken@etz.nl!

Lees meer over Radiologie

 

Collega van Hannie en Eva worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Hannie de Geus, Radiologisch laborant

“De techniek staat niet stil hier. En wij ook niet. Als laborant heb je de mogelijkheid om door te groeien in de functie coördinerend laborant. Daarin heb ik mezelf ontwikkeld.”

WhatsApp