Het verhaal van

Nora Buss

“In België kies je direct een vakgebied, hier mag alles maar hoeft niks.”

Nora Buss liep coschappen in het ETZ en als ANIOS rijdt ze het traject Antwerpen – Tilburg inmiddels al een paar jaar. Waarom voelt ze zich zo thuis in het ETZ? Nora vertelt over haar carrière, het moederschap en de verschillen tussen België en Nederland. 

Ring Antwerpen

Breeduit lachend, hoogzwanger en nog volop aan het werk komt ANIOS Nora ons bellend tegemoet. ‘’Deze gaat tijdens ons gesprek nog wel een paar keer af denk ik!’’. Nora trotseert elke dag de ring van Antwerpen voor haar parttime baan als ANIOS in het ETZ. Wat maakt het buitengewoon voor haar? ‘’Ik liep hier coschappen en bleef door de vrijheid die ik kreeg om bij verschillende specialismen te werken. Zo ontdekte ik wat bij me past. Ik werkte onder andere al op Gynaecologie, de IC en nu bij Longgeneeskunde. Ik houd van samenwerken met verschillende disciplines. Zowel vakinhoudelijk als door het diverse contact met collega’s’’, vertelt Nora terwijl haar blik op het D.E. café valt en we de geur van verse koffie ruiken. ‘’Daar ben ik ook vaak te vinden’’, zegt ze lachend.

Verschillen tussen Nederland en België

We vervolgen ons gesprek met Nora op het terras van het D.E. café. Slechts 20 minuten verderop ligt de Belgische grens, toch zijn er volgens Nora best wat verschillen tussen de zorg in Nederland en België: ‘’Vooropgesteld: zelf werkte ik nooit in een Belgisch ziekenhuis, maar van Belgische collega’s hoor ik dat het hier minder hiërarchisch is. Dat zorgt voor een fijne leeromgeving waarin je onder supervisie de ruimte krijgt om je rustig te ontwikkelen. In België kies je na de geneeskundeopleiding direct een vakgebied. Hier mag alles maar hoeft niks. Ik kan mij voorstellen dat dit fijn is voor collega’s die de keuzevrijheid willen die ik ook zo ervaarde’’.

“Ik vind een goede werk-privébalans belangrijk. Ik ben moeder en er is een tweede op komst. Het ETZ denkt daarin met mij mee.”

Moederschap

Nora’s telefoon gaat. We lopen met haar mee naar de Longafdeling, waar ze de tijd neemt voor een patiënt die tegen een operatie opziet. Drukke dag? ‘’Valt mee’’, zegt ze terwijl ze met één hand een deur openmaakt en met de andere haar afgaande telefoon aan een collega overdraagt. “In de wintermaanden was het drukker, maar mijn werktijden van 08:00 tot 17:00 uur blijven meestal in stand. Gelukkig, want ik vind een goede werk-privébalans belangrijk. Ik ben moeder en er is een tweede op komst. Het ETZ denkt daarin met mij mee. Ik werk deeltijd en ga dat na mijn verlof ook doen, in ieder geval in het begin. Fijn om terug te komen in een organisatie waarin dat kan.’’, concludeert Nora. Voor Nora wacht een nieuw hoofdstuk in het ETZ en in haar leven. De autorit Antwerpen – Tilburg blijft ze rijden. Met achterin alleen twee kinderzitjes in plaats van één.

Lees meer over werken als ANIOS

 

Collega van Nora worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Joëlle Flohr, Longoncologieverpleegkundige

“Binnen ons team is veel ruimte voor gesprekken over terminale zorg. We staan elkaar ook bij. Er is een balans tussen spanning en ontspanning, ook daarom werk ik hier.”

Jurgen Zebregs, Longoncologieverpleegkundige

“Ik werk al sinds 1997 op de longafdeling. Je ziet maar, het werk blijft boeien. Bij patiënten van de dagbehandeling heb ik de tijd om te vragen hoe het écht met ze gaat.”

Jurgen Zegbregs en Joëlle Flohr, Verpleegkundige

“Binnen het team is veel ruimte voor gesprekken. We staan elkaar bij. Er is een balans tussen spanning en ontspanning, ook daarom werk ik hier.”

Lees het hele verhaal
Martien den Otter, Longfunctieanalist

“Het maximale halen uit mijn werk, maakt het zo leuk. Geduld en passie zijn de sleutelwoorden; ik moet de patiënt overtuigen om alles te geven voor een goed resultaat.”

Lees het hele verhaal
WhatsApp