Werken op de Intensive Care (IC)

185+

collega's

2

locatie: Elisabeth en TweeSteden

1800+

patiënten per jaar

24+2

bedden

De Intensive Care van het ETZ is de grootste IC van Zuid-Nederland en één van de grootste van Nederland. We verlenen zorg op het hoogste IC-niveau (3), zijn onderdeel van het Traumacentrum voor de hele regio en hebben een bovenregionale functie in neurochirurgie. Op de IC verplegen en bewaken we ernstig zieke patiënten met zeer uiteenlopende ziektebeelden uit vrijwel alle specialismen.   

Op de IC verzorgen we zowel geplande opnames als spoedopnames. We zijn gespecialiseerd in acute zorg, doordat het ETZ Traumacentrum en Neurocentrum in de regio is. De zorgeenheid IC heeft 26 bedden, verdeeld over twee locaties: 3 units met 24 bedden op locatie Elisabeth en een Highcare met 2 bedden op locatie TweeSteden.

De IC van het ETZ is een ambitieuze, hoogwaardige IC in beweging. Er komt onder meer een nieuw expertisecentrum acute zorg (Acuut Centrum, in 2026) en het ETZ ontwikkelt zich door als opleidingscentrum voor CZO-opleidingen en in intensive care-zorg buiten de muren van de eigen afdeling. De IC heeft een afdelingsoverstijgende functie met veel neventaken, zoals reanimatie/RRT, en participatie in het traumateam.

We zorgen voor buitengewone zorg door samen te werken, te ontwikkelen en te innoveren. We coachen elkaar en maken elkaar beter. We sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen en behoeften van collega’s en patiënten en werken elke dag aan onze missie ‘beter voor jou’.

Als IC-collega blijf je bij ETZ doorgroeien en jezelf ontwikkelen. Dat kan onder meer in interne en externe (bij)scholingsprogramma’s, verschillende werkgroepen en verdieping in rollen als ventilation-, neural-, circular- en renal practitioner, of als verpleegkundig specialist, PA, Verpleegkundig Wetenschapper of CIV (Consultatief IC-verpleegkundige). Daarnaast vinden we wetenschappelijk onderzoek belangrijk en zijn er diverse publicaties van collega’s.

Bekijk de vacatures

 

Het team van de Intensive Care (IC)

Op de IC is 24/7 een team aanwezig om acuut bedreigde patiënten op te vangen en te verzorgen. Met ruim 185 collega’s zijn we een groot team. We vinden samen leren en ontwikkelen en plezier in het werk belangrijk.

Als bovenregionaal Neurocentrum en Traumacentrum en Level 3-IC, kun je veel afwisseling verwachten. Jaarlijks liggen er zo’n 2.000 patiënten op de IC. Als team voelen we ons niet alleen verantwoordelijk voor de zorg op onze IC zelf, we richten ons op de hele keten van de acuut bedreigde patiënt.

Op de IC werken een medisch manager, organisatorisch hoofd, teamleiders, intensivisten, PA’s, arts-assistenten, verpleegkundigen, PIO’s (professionals in opleiding), IC practitioners (ventilation, circulation, neural, renal), verpleegkundig specialisten, donatiefunctionarissen, afdelingsassistenten, voedingsassistenten en secretaresses. Ook werken we intensief samen met onder meer verschillende medische specialisten (hoofdbehandelaren), medische technologie, de apotheek, logistiek, fysiotherapeuten en diëtisten.

Op locatie TweeSteden werken we als IC-professionals op een gezamenlijke afdeling met de CCU, waar we met elkaar eten en pauzeren, overleggen en samenwerken. Op locatie Elisabeth hebben we een gemeenschappelijke koffiekamer, waar we elkaar ontmoeten en pauzeren. We werken samen, we sparren en overleggen in open en goede communicatie met elkaar. We organiseren ook uitjes naast het werk, zoals een IC-feest, een tennistoernooi, teamuitjes, een fietstocht en een jaarlijkse skireis.

Volg ons op Instagram

Collega’s over werken op de IC

Alicia Janssen, Verpleegkundig Specialist i.o.

“Wat ik mooi vind aan het ETZ is dat jouw ideeën ook daadwerkelijk uitgedragen kunnen worden.”

Lees het hele verhaal
Lotte van Berkel, Teamleider

“De Intensive Care is dynamische, energieke werkomgeving waar geen dag hetzelfde is voor de patiënt, familie en de medewerkers van de IC maar dus ook voor jou als leidinggevende. Maar waar SAMEN “de klus klaren” voorop staat. Prachtig om hier onderdeel van te mogen zijn. ”

Lotte van Berkel, Teamleider

“De Intensive care is een werkplek waar hoogcomplexe zorg geleverd wordt in een dynamische omgeving. Met nog mooie uitdagingen voor de boeg; zoals het veranderd zorglandschap maar ook de bouw van onze nieuwe Intensive Care. En daarmee de samenwerking binnen het nieuwe acute blok.”

Chris, Daniëlle en Karin, Verpleegkundige

“Er hangt hier een hele fijne werksfeer! We kunnen direct zijn, en dat is in acute situaties ook nodig. Maar iedereen heeft veel respect voor elkaar.”

Lees het hele verhaal

Volg de Intensive Care op Instagram

Heb je een vraag over werken bij het ETZ?

Wij geven je graag antwoord! Stel je vragen aan Nick Buijks of Zoë Diepa.

WhatsApp