ZIC 10 Jaar

Ben jij erbij?

10 jaar ZIC-symposium

Als ETZ hebben we de afgelopen tien jaar hard gewerkt aan de Zorginnovatiecentra (ZIC’s), een krachtige leeromgeving die de zorg naar een nóg hoger niveau tilt. We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan ons symposium, dé gelegenheid om te netwerken, kennis te delen en geïnspireerd te raken door best practices.

Datum: 3 oktober 2024
Tijd: 12:00 tot 17:00 uur
Locatie: Aula ETZ Elisabeth (route 73)

Aanmelden

Vier met ons het 10-jarig jubileum van de ZIC’s! Meld je hier aan voor een inspirerend (gratis) symposium met feestelijke afsluitende borrel.

Naar het aanmeldformulier

Het programma

Dagvoorzitter: Nard van den Langenberg
Docent, Programmamanager ZIC/ZIN & Onderzoeker bij Fontys Hogescholen

Inloop & Lunch

Je kiest alvast 3 tickets voor de thema’s van jouw voorkeur bij ‘Reis door de tijd’.

 

Julliëtte v Eerd, Lid Raad van Bestuur ETZ

Sacha van Dijk, Manager Wever Academie, vertelt meer over de bestemming van het ZIC

Tijdens dit panelgesprek zal Nard prikkelende vragen stellen aan onze diverse groep experts op de bank. Wat vinden zij het belangrijkste aan het ZIC en wat was hun hoogtepunt? Het panel is samengesteld uit een vertegenwoordiger van het lectoraat, een student, een Lecturer Practitioner (LP), een praktijkopleider (PO) en een teamleider.

Pauze

Paul Louis Ilske, Oprichter Instituut De Briljante Mislukkingen

Ontdek de reis van 10 jaar ZIC. Stap binnen in deze wereld, ervaar en ontdek het zelf!

Bij aanvang kies je een route langs 3 workshops. Zo bepaal je zelf wat je nodig hebt om jouw reis compleet te maken. Scroll naar beneden op deze pagina om de verschillende workshops te bekijken waaruit je kunt kiezen.

Wilma Jackson, Manager HR & Leerhuis.

De reisgenoot: Maarten van Veen

”In elke setting doe ik mijn best om je te vermaken en te raken, maar ook om je uit te nodigen om met een andere blik naar de wereld te kijken. Samen gaan we muzikaal op reis!”

Vier jij dit jubileum met ons mee?

Reis door de tijd: welke 3 tickets kies jij?

Coaching on the job (Lydia Bloem – ZIC Neurologie)

Coachen van collega’s door de praktijkopleider met behulp van de vijf kritieke succes factoren.

 

Van student naar Young Professional (Elke van Beurden en Amber Timmermans – ZIC Longgeneeskunde)

4e-jaars studenten voorbereiden op de overgang naar het werken als gediplomeerd verpleegkundige op het ZIC, voor degenen die hun loopbaan daar willen voortzetten.

Leren in spelvorm & Studentenleerlijnen (Jacqueline Koolen Sophie Droeghaag, Anne de Graaf en Thom van de Broek – ZIC Geriatrie)

  • Kennis van studenten op een spelenderwijze bevorderen.
  • Studenten betrekken bij kwaliteitsverbetering op de afdeling.
  • Studenten nemen deel aan de studentenleerlijn, waarbij meer afstudeeronderzoeken aan deze leerlijnen worden gekoppeld. De studentenleerlijn en de verpleegkundigenleerlijn onderhouden nauw contact om de samenwerking en het leerrendement te optimaliseren.

”Van en met elkaar leren”, en ook organiseren (Jan Verstijnen – ZIC Cardiologie)

Benieuwd naar hoe je draagvlak kan creëren voor een ZIC/leerunit? In deze workshop wordt aandacht besteed aan het gezamenlijk leren en organiseren, bekeken vanuit het perspectief van de werkvloer.

Samen leermomentje (Stephanie Verhoeven – ZIC Interne Geneeskunde)

Het samen leren van studenten en verpleegkundigen op de werkvloer.

 

Place your Bets (Hilde Walen en Yvette Ekstein – ZIC SEH)

Verrassing! De worp bepaalt wat je te horen of te doen krijgt.

Terugkijken en vooruit kijken op het ZIC van de OK (Remi van Dieren en Katja Hessels)

Wat hebben we bereikt op de OK en wat willen we nog bereiken?

Van werkcultuur naar leercultuur: hoe dan? (Nicole van Zonsbeek en Kim Romme)

De stappen voor het opzetten van een ZIC en de ervaringen hierbij.

10 Jaar ZIC: Terugblikken en vooruitkijken! (Dr. Rianne de Wit  en Dr. Annemarie de Vos)

Wat voor vooruitgang en innovatie heeft ZIC gebracht? Deze sessie biedt een reflectie op de belangrijkste mijlpalen en successen, terwijl we samen de strategische richting voor de toekomst verkennen. We delen ervaringen en werken samen aan de volgende stappen voor ZIC.

Lecturer Practitioners op het ZIC (Vivienne van Brunschot, Arwen van Gelder)

Inzicht in de rol van de LP’er: wat houdt deze rol in, met wie werkt een LP’er allemaal samen en wat is de meerwaarde van een LP’er op je afdeling?

Succesfactoren voor de inrichting van ZIC’s in het ETZ (Wilma Jackson)

Een brainstormsessie over de belangrijkste voorwaarden voor het succesvol opzetten van een ZIC en het verkrijgen van draagvlak hiervoor, vanuit het perspectief van managers.

Gebruik van AI in het onderwijs op de werkplek (Hendrik de Kok)

We nemen je mee in een virtuele wereld.

Paul Louis Ilske

Paul Iske is hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Hij houdt zich hier vooral bezig met diensteninnovatie en sociale innovatie, met als specialiteit Combinatoric Innovation. Het is zijn missie om organisaties slimmer, innovatiever en ondernemender te maken.

Als oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen heeft hij als doel begrip te kweken voor de complexiteit van innovatie en ondernemen. Organisaties worden geconfronteerd met belangrijke, soms disruptieve veranderingen en moeten laten zien dat zij wendbaar en weerbaar zijn. Vernieuwing van het businessmodel is vaak nodig en daarbij zijn creativiteit, durf en (positieve) energie onontbeerlijk. Het is de kunst om omgevingen te ontwikkelen waarin innovatie en ondernemerschap kunnen gedijen.

“Veel mensen zijn ervan overtuigd dat positief denken de kans op succes vergroot. Hierbij kunnen de ambities op verschillende terreinen liggen, zoals zakelijk, gezondheid, onderwijs, sport, de liefde, enz. Inderdaad toont wetenschappelijk onderzoek aan dat onder bepaalde condities optimisme helpt bij het behalen van de doelstellingen. Dat lijkt een conclusie die net zozeer logisch als welkom is. Echter, het leven is vaak ingewikkelder dan we zouden willen. Einstein zei het al:

“We moeten de dingen zo eenvoudig mogelijk maken, maar ook niet eenvoudiger dan dat.”

Paul is gepromoveerd in de theoretische natuurkunde en heeft daarna bij Shell gewerkt, waar hij voornamelijk kennis binnen en buiten Shell met elkaar in verbinding bracht.

Paul Iske is spreker en consultant op de gebieden: creativiteit, innovatie, intellectueel kapitaal, kennismanagement en ondernemerschap. Dit doet hij zowel binnen de private en (semi-) publieke sector in binnen- en buitenland.

Wat is een Zorginnovatiecentrum (ZIC)?

Zeven van onze afdelingen zijn Zorginnovatiecentra (ZIC). In deze centra bieden we een krachtige leeromgeving met als doel de zorg verder te verbeteren. Studenten en professionals werken hier onder begeleiding van gediplomeerde verpleegkundigen en mogen zelfstandig taken uitvoeren zodra ze hun bekwaamheid hebben aangetoond. Onderwijs staat centraal binnen het ZIC, waarbij studenten gestimuleerd worden om actief informatie op te zoeken. Wekelijks wordt er onderwijs aangeboden in het ziekenhuis, en docenten van de opleidingen werken één dagdeel per week mee om de voortgang van de studenten te monitoren.

Waarom deelnemen?

Dit symposium is een uitgelezen kans om te netwerken, kennis uit te wisselen en je te laten inspireren door best practices. Het evenement biedt een unieke gelegenheid om dieper in te gaan op onderwerpen zoals krachtige leeromgevingen, samenwerking en professionalisering in de zorg. Of je nu direct werkt binnen een ZIC of gewoon geïnteresseerd bent in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zorginnovatie en onderwijs, dit evenement levert waardevolle inzichten voor iedereen die in de zorgsector actief is.

Naar het aanmeldformulier

Heb je vragen of ben je toch verhinderd?

Neem contact op met de organisatie.

WhatsApp