Het verhaal van

Dionne Paridaans

 “Ik vind het leuk om met mensen te werken en tegelijkertijd met technische apparatuur bezig te zijn. Er is altijd een uitdaging in de techniek.”

Dionne Paridaans werkt inmiddels 2,5 jaar bij het ETZ als Laborant Klinische Neurofysiologie (KNF Laborant) en heeft een rol die haar zowel op technisch als persoonlijk vlak uitdaagt. “Ik wist altijd dat ik met mensen wilde werken, maar ik wilde ook een stukje technisch bezig zijn,” vertelt Dionne. Haar werk combineert deze twee passies op een unieke manier. 

Veelzijdige onderzoeken

De werkzaamheden van Dionne zijn zeer divers. “Wij voeren voornamelijk onderzoeken uit voor neurologen. Dit omvat onder andere epilepsie-onderzoeken, zenuw- en spieronderzoeken, en echo’s van zenuwen.” Haar werk heeft een breed scala aan toepassingen, van het meten van de oogzenuw tot het onderzoeken van halsslagaders bij patiënten die een tia hebben gehad. “We werken nauw samen met andere specialismen, zoals longartsen en KNO-artsen.”

Werken in de Operatiekamer

Een belangrijk aspect van Dionne’s werk is de ondersteuning tijdens operaties. “In de ochtend sta ik bijvoorbeeld op de OK om hersenactiviteit te monitoren bij een CEA-operatie, waarbij de halsslagaders worden geopend en schoongemaakt. We ondersteunen drie soorten operaties: CEA’s, Janetta’s en D Wave. De D Wave is minder frequent en richt zich op het ruggenmerg, terwijl de Janetta-operatie zich richt op het afleiden van een bloedvat dat tegen de zenuwen van het gezicht drukt, waarbij een sponsje wordt geplaatst om de zenuw te beschermen.”

Dionne vindt het bijzonder om betrokken te zijn bij operaties zoals de D Wave, waarbij de ruggenwervel openligt. “Het is indrukwekkend om zo’n belangrijke rol te spelen in de chirurgie en te zien hoe alles samenkomt tijdens de operatie.”

Technische uitdaging

Wat Dionne het meeste aanspreekt aan haar baan is de combinatie van interactie met patiënten en technische uitdagingen. “Ik vind het leuk om met mensen te werken en tegelijkertijd met technische apparatuur bezig te zijn. Er is altijd een uitdaging in de techniek.”

Opleiding en specialisatie

Dionne’s weg naar deze functie begon met een opleiding aan de opleiding Biometrie in Heerlen, waar ze afstudeerde als ziekenhuis KNF-laborant. Ze wijst ook op andere opleidingsmogelijkheden, zoals de opleiding aan LOI, waar je werk en studie kunt combineren en direct praktijkervaring opdoet in een ziekenhuis. “Deze opleiding biedt veel flexibiliteit en is ook toegankelijk voor mensen zonder een zorgachtergrond,” voegt Dionne toe. Daarnaast is er een vergelijkbare hbo-opleiding aan de Hanzehogeschool in Groningen, die ook kan leiden tot een carrière als KNF-laborant.

Flexibel rooster en teamdynamiek

In haar werkweek van 36 uur, verdeeld over vijf dagen in de ene week en vier dagen in de andere, heeft Dionne ook enkele weekenden per jaar bereikbaarheidsdienst. “Tijdens die periodes moet je bereikbaar zijn en binnen een uur op de locatie kunnen zijn, hoewel je wel naar huis mag.” Het werk omvat geen nachtdiensten meer, wat een voordeel is voor de werk-privébalans.

Dionne werkt in een gevarieerd team van 11 man en een leerling die de LOI-opleiding volgt. “Het team is divers qua leeftijden en persoonlijkheden, wat zorgt voor interessante gesprekken en een fijne werkomgeving. Mijn teamleider is altijd bereikbaar voor overleg, wat de samenwerking prettig maakt.”

Collega van Dionne worden?

Bekijk vacatures
WhatsApp