Het verhaal van

Alicia Janssen

”Wat ik mooi vind aan het ETZ is dat jouw ideeën ook daadwerkelijk uitgedragen kunnen worden.”’

Alicia Janssen heeft een passie voor de zorg die al vroeg in haar leven begon. Geïnspireerd door haar moeder, die ook IC-verpleegkundige is, wist ze al op jonge leeftijd dat ze een carrière in de zorg wilde nastreven. In dit verhaal deelt Alicia haar ervaringen, uitdagingen en toekomstplannen als Verpleegkundig Specialist Intensive Care in opleiding. 

Van jongs af aan gefascineerd door de IC

Alicia Janssen wist al vroeg dat ze op de Intensive Care (IC) wilde werken. “Ik ben mijn verpleegkundige opleiding gestart omdat ik op de IC wilde werken,” vertelt ze. Geïnspireerd door haar moeder, die ook IC-verpleegkundige is, begon ze aan haar HBO-V opleiding. Als tiener hielp Alicia al mee op de IC. “Als vakantiebaantje vond ik dat wel leuk. Ik vond het fascinerend om te zien hoe het eraan toeging op de IC.” Na haar opleiding startte ze de IC-opleiding in Breda.

De stap naar Verpleegkundig Specialist

Na de COVID-pandemie besefte Alicia dat ze meer wilde dan alleen IC-verpleegkundige zijn. “Ik wilde aan kwaliteitsverbetering doen, maar ook de IC niet loslaten,” legt ze uit. De rol van Verpleegkundig Specialist bleek de perfecte combinatie van klinisch werk en kwaliteitsverbetering te bieden. “Je behoudt je contact met patiënten en zit niet alleen op een poli,” zegt Alicia. Dit bracht haar ertoe om de opleiding tot Verpleegkundig Specialist te volgen en de overstap te maken.

Van IC naar langdurige zorg en uiteindelijk ontslag

Alicia vindt het werken met langdurige patiënten bijzonder waardevol. “Je leert ze kennen en neemt ze samen met hun familie mee aan het handje,” vertelt ze. Als Verpleegkundig Specialist pikt ze patiënten op van de IC die langer blijven of meer problematiek hebben. “Ik begeleid ze richting de afdeling en fungeer als een soort generalist naast de verpleegkundigen. Ik probeer de spil in het web te zijn, iemand die de overgang soepel laat verlopen.” Alicia organiseert ook multidisciplinaire overleggen (MDO’s) om ervoor te zorgen dat alle zorgverleners op één lijn zitten. “Het is soms een heel complex verhaal, maar door mijn IC-kennis kan ik net wat beter uitzoomen en de situatie als geheel overzien.”

Alicia haalt veel voldoening uit het volgen van patiënten na hun IC-opname. “Als IC-verpleegkundige werk je tot aan de klapdeuren van de IC en weet je niet echt hoe het verder gaat,” legt ze uit. “Waar ik met deze functie juist veel voldoening uithaal is dat ik het vervolg wel kan zien. Ik zie welke gevolgen onze acties hebben, soms is dat minder en soms juist heel positief.” Ze bouwt een diepere band op met de patiënten omdat ze hen ook na ontslag blijft volgen. “Vaak liggen ze op de IC aan de beademing en zijn ze zo ernstig ziek. Ik zie die patiënten op de afdeling maar ik bel ze ook na ziekenhuisontslag om te kijken hoe de transitie gaat. Je merkt dat het gat waar mensen soms in kunnen vallen, je juist wat ondersteuning in kan bieden.”

Pionieren en verbinden

De functie van Verpleegkundig Specialist is pionieren, aldus Alicia. “Het is heel anders dan je rol als IC-verpleegkundige waar je echt in een team zit,” zegt ze. Alicia moet vaak zelfstandig werken, wat een grote verandering was ten opzichte van haar eerdere werk. “Je moet er wel tegen kunnen, want het is een vrij solistische functie. Maar het pionieren maakt het ook uitdagend en leuk.” Een van de belangrijkste aspecten van haar rol is de verbinding leggen en onderhouden met haar IC-collega’s. “Het is belangrijk om die brug te slaan, zodat we de functie verder kunnen uitrollen en verbeteren.” Ze werkt nauw samen met de consulterend IC-verpleegkundige, die meer acute en kortdurende zaken volgt, terwijl Alicia zich richt op de chronische patiënten. “Samen kunnen we de kwaliteit van zorg verder verhogen.”

Ondersteuning voor familie

Naast patiënten is Alicia ook een aanspreekpunt voor families. “Tot 85% van de IC-patiënten herinnert zich niets van de opname. Voor de familie is het prettig als ze weten dat er iemand vaker langskomt en hen informeert,” zegt ze. Hierdoor krijgen ze een volledig beeld van de patiënt en het zorgtraject. “De patiënt ligt in het bed, maar de familie loopt een heel ander traject door. Ze hebben vaak vragen en zorgen, en het is fijn voor hen om te weten dat er iemand is die regelmatig langskomt en hen op de hoogte houdt.”

Innovatie en steun bij het ETZ

Alicia waardeert de steun die ze krijgt bij het ETZ voor haar ideeën. “Als je met een goed onderbouwd idee komt, krijg je steun om het uit te voeren,” zegt ze. Ze is bezig met het verder uitrollen van haar functie richting de IC om de kwaliteit van zorg te verbeteren. “Ik heb behoorlijk wat ziekenhuizen gezien tot nu toe, maar wat ik mooi vind aan het ETZ is dat jouw ideeën ook daadwerkelijk uitgedragen kunnen worden. Ik krijg steun in de rug om mijn ideeën te realiseren en dat motiveert enorm.”

Toekomstplannen

Alicia heeft veel ideeën voor de toekomst. Ze wil meer zichtbaarheid op de IC creëren en nog meer patiënten kunnen helpen. “Ik ben het wiel opnieuw aan het uitvinden en het zou fijn zijn om een maatje te krijgen om samen iets op te bouwen,” zegt ze. Alicia blijft vastberaden en enthousiast over haar rol en de mogelijkheden die de toekomst biedt.

Collega van Alicia worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Lotte van Berkel, Teamleider

“De Intensive Care is dynamische, energieke werkomgeving waar geen dag hetzelfde is voor de patiënt, familie en de medewerkers van de IC maar dus ook voor jou als leidinggevende. Maar waar SAMEN “de klus klaren” voorop staat. Prachtig om hier onderdeel van te mogen zijn. ”

Lotte van Berkel, Teamleider

“De Intensive care is een werkplek waar hoogcomplexe zorg geleverd wordt in een dynamische omgeving. Met nog mooie uitdagingen voor de boeg; zoals het veranderd zorglandschap maar ook de bouw van onze nieuwe Intensive Care. En daarmee de samenwerking binnen het nieuwe acute blok.”

Chris, Daniëlle en Karin, Verpleegkundige

“Er hangt hier een hele fijne werksfeer! We kunnen direct zijn, en dat is in acute situaties ook nodig. Maar iedereen heeft veel respect voor elkaar.”

Lees het hele verhaal
WhatsApp