Het verhaal van

Femke Schaafstra

 “Hier assisteren we echt aan de stoel, en ik begeleid patiënten door hun behandelingen heen. Dat directe contact vind ik geweldig”

Met een rijke ervaring en een passie voor patiëntenzorg, deelt Femke Schaafstra haar inspirerende verhaal over haar loopbaan en dagelijkse werkzaamheden binnen de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA).  Lees verder en ontdek hoe Femke haar werkdag invult en waarom ze zoveel voldoening haalt uit haar werk bij het ETZ. 

Van stagiaire tot ervaren medewerker

Femke volgde haar opleiding tot doktersassistent in Den Bosch, waar ze stages liep bij verschillende huisartsenpraktijken en op de dermatologieafdeling van het ziekenhuis. Tijdens deze stages ontdekte ze haar passie voor werken in een ziekenhuisomgeving. De bedrijvigheid, het directe contact met patiënten en de afwisseling spraken haar enorm aan. “Ik vind het leuk om leuke contacten te hebben met patiënten en hen goed te helpen, zodat ze met een gerust hart weggaan,” vertelt Femke.

In 2002 begon Femke haar loopbaan bij ETZ, aanvankelijk als stagiaire op de kinderpolikliniek. Daarna kwam ze in het roulatieteam terecht, waar ze op diverse afdelingen zoals Reumatologie en Orthopedie werkte. Deze ervaring bevestigde haar voorkeur voor de snijdende vakken. “Ik vond het leuk om op verschillende plekken te werken en kwam erachter dat de snijdende vakken me erg aanspraken,” zegt ze.
Toen er een parttime vacature vrijkwam op de afdeling Chirurgie, greep Femke die kans. Na verloop van tijd kon ze daar fulltime aan de slag en werkte ze veertien jaar met veel plezier. Toch begon ze zich af te vragen of er niet meer mogelijkheden waren binnen het ziekenhuis.
Een collega die naar de MKA (Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie) was overgestapt, vertelde enthousiaste verhalen over haar nieuwe werkplek. Femke wilde meer betekenen en bij de MKA kreeg ze die kans. “Hier assisteren we echt aan de stoel, en ik begeleid patiënten door hun behandelingen heen. Dat directe contact vind ik geweldig,” legt ze uit.

Tandextracties en oncologische zorg

In haar huidige rol bij de MKA assisteert Femke bij diverse behandelingen, zoals tandextracties. Ze begeleidt patiënten tijdens de behandeling, zorgt ervoor dat alles klaarstaat voor de arts en geeft nazorg en informatie aan de patiënt. “Voor mij is de winst als patiënten weggaan en zeggen dat het allemaal wel meeviel. Daar doe ik het altijd voor,” vertelt Femke met een glimlach.

Het werk bij de MKA is gevarieerd en goed georganiseerd. “Wij worden ingedeeld volgens rooster en werken doordeweeks van 8 uur tot half 6,” legt Femke uit. Soms staat ze de hele dag aan de balie of telefoon, andere keren bereidt ze setjes voor of maakt ze röntgenfoto’s. Ook assisteert ze bij oncologiespreekuren, een taak die ze erg waardeert. “Ik heb aangevraagd om meer met oncologie te doen, omdat ik dat interessant en belangrijk werk vind,” deelt ze.

Diverse patiëntgroepen

Op de MKA komen verschillende patiëntengroepen langs. “Er komen jonge mensen die preventief hun verstandskiezen laten verwijderen omdat er niet genoeg ruimte is, maar ook patiënten met kanker in de mond. Wij zijn het hoofd-hals oncologiecentrum van Brabant en hebben vier Oncologen voor het hoofdhalsgebied. Wij zijn bijvoorbeeld bij de biopten om vast te stellen dat het om kanker gaat. Grote operaties om kanker te verwijderen worden op de OK uitgevoerd. Dit werk is enorm divers en geeft veel voldoening.”

Teamgeest en groei bij MKA

Het team bij de MKA bestaat uit ongeveer 50 personen, waarvan 25 medisch assistenten. “We hebben een groot, leuk team. Wat ik belangrijk vind, is dat we voor elkaar klaarstaan en elkaar helpen,” zegt Femke. De teamleider stimuleert altijd hun ontwikkeling. “Tijdens jaargesprekken vraagt de teamleider altijd wel of je nog ambities hebt. Het is eigenlijk altijd leuk hier,” voegt ze toe.

Collega van Femke worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Nicole van Zuillichem, Medisch assistent

“Het meest bijzondere vind ik ons unieke team. Iedereen is gelijk en de samenwerking is laagdrempelig. We hebben hier echt begrip voor elkaar.”

Conny Hamers, Medisch assistent

“Ik werk in een superleuk en divers team, de saamhorigheid is hier groot. Toen ik door een verdrietige periode ging, kreeg ik veel steun. Het voelt voor mij als een tweede familie.”

WhatsApp