”Ik wilde graag wat meer medische handelingen verrichten”
Na haar tijd in de zelfstandige kliniek maakte Glynn Salawan Bessie de overstap naar het ETZ. Nu, na meer dan vier jaar, heeft ze ontdekt dat het specialisme Oogheelkunde allesbehalve saai is. Glynn’s verhaal laat zien hoe ze dagelijks een breed scala aan taken uitvoert, van assisteren bij staaroperaties tot het verrichten van injecties en het beantwoorden van telefoontjes.
Glynn’s kennismaking met Oogheelkunde
Voor haar tijd bij het ETZ werkte Glynn in een zelfstandige kliniek. ”Ik heb altijd al geroepen dat ik in het ziekenhuis wilde werken,” aldus Glynn. Nu, al meer dan vier jaar, is ze werkzaam op de afdeling Oogheelkunde, maar voor die tijd was ze te vinden bij Interne Geneeskunde. De reden voor haar overstap van Interne Geneeskunde was simpel. ”Ik wilde graag wat meer medische handelingen verrichten,” vertelt Glynn. Toen ze een vacature voor Oogheelkunde tegenkwam, heeft ze gelijk gesolliciteerd.
Wat haar meteen opviel bij haar nieuwe baan was de goede inwerkperiode. Ze werd gekoppeld aan een collega die al langer op de afdeling werkte. Ze begon aan de balie en geleidelijk aan kreeg ze steeds meer verantwoordelijkheden, zoals het beantwoorden van telefoontjes. Deze telefoontjes brachten haar allerlei vragen die ze later ook elders kon gebruiken. Ook kreeg ze een handig inwerkboek waarin ze alle benodigde informatie kon vinden. Veel van de vragen die ze aan de telefoon kreeg, stonden ook in dit boek. En niet te vergeten, ze hadden een smoelenboek met foto’s van al haar nieuwe collega’s.
De veelzijdigheid van Oogheelkunde
Binnen de polikliniek behandelen ze mensen met verschillende oogproblemen, zoals ontstekingen, verwondingen, en zelfs mensen die onder politietoezicht staan. Glynn zegt: “We ontvangen zowel kinderen als ouderen. Onze planning wordt gemaakt met een vooruitzicht van 10 weken.”
Hoewel mensen soms denken dat Oogheelkunde een saai vakgebied is, weet Glynn wel beter. “We hebben veel verschillende taken. We assisteren bijvoorbeeld ook bij staaroperaties, bij injecties en kleine verrichtingen zoals ooglidcorrecties. We meten de bloeddruk en verwijderen hechtingen. Daarnaast druppelen we vaak, verwijden we pupillen en bereiden we staaroperaties voor. Ook hebben we telefoondiensten,” legt Glynn uit.
Bij de grotere polikliniek op locatie ETZ Elisabeth worden spoedgevallen behandeld, terwijl op ETZ TweeSteden voornamelijk injecties, reguliere afspraken, oogonderzoeken en obducties plaatsvinden. Haar dagen zijn divers en volgens een vast schema van drie diensten: van ’s ochtends vroeg tot in de middag. Haar taken variëren van dag tot dag en zelfs van dagdeel tot dagdeel.
Van staaroperaties tot telefoondiensten
Een staaroperatie begint vaak vroeg in de ochtend. Glynn zorgt ervoor dat de patiënten goed zijn voorbereid en geïnformeerd, van het wijd druppelen van de pupillen tot het verstrekken van noodzakelijke informatie over de ingreep. Ze is ook verantwoordelijk voor het gereedmaken van de operatiekamers en het opruimen van instrumenten en OK-pakken.
Tijdens telefoondiensten verstrekt Glynn informatie, beantwoordt ze vragen en maakt ze afspraken. Ze deelt kennis van verschillende gebieden binnen de oogheelkunde, zoals medicijnen en de procedures voor staaroperaties.
Bij de behandeling van degeneratie is een zorgvuldige voorbereiding belangrijk. ”We beginnen buiten de behandelkamer, waar we ervoor zorgen dat de patiënt goed is voorbereid en informatie krijgt over de procedure. Vervolgens voeren we verschillende controles uit, zoals het controleren op allergieën voor de gebruikte medicijnen. Zodra de patiënt klaar is, begeleiden we hen naar binnen, waar we werken volgens strikte steriliteitsrichtlijnen,” vervolgt Glynn. “We bereiden het steriele veld voor en zorgen ervoor dat alle benodigde instrumenten gereed zijn voor de arts. Na afloop van de behandeling verstrekken we de juiste medicatie zoals voorgeschreven door de arts.”
Een warme en positieve werkomgeving
”Bij mijn werkplek, in tegenstelling tot een huisartspraktijk, werken we met een grote groep assistenten, precies 31 doktersassistenten,” deelt Glynn. ”Als je met veel persoonlijkheden werkt, dan is de sfeer ook anders. Ik vind het warmer en positiever.”
Glynn merkt op dat actieve betrokkenheid van het team wordt verwacht. De 10 artsen waarmee ze samenwerken zijn heel benaderbaar en de samenwerking verloopt prettig. Ze leggen veel nadruk op het zorgvuldig uitvragen van de klachten bij patiënten. Daarnaast organiseren ze regelmatig feestjes voor het team, zelfs Kerstvieringen bij de artsen thuis. Twee jaar geleden genoten ze samen van een dagje bootvaren en dineren in Drimmelen. Afgelopen zaterdag organiseerden ze hun eerste familiedag, waar collega’s hun familie konden uitnodigen. Glynn gelooft dat het begrijpen van elkaars achtergronden de teamband versterkt. ”Er moet gewerkt worden, maar er moet ook vertrouwen zijn.”
Groeien en ontwikkelen
Met veel opties binnen de afdeling, kijkt Glynn vol vertrouwen naar haar toekomst bij het ETZ. Na ongeveer 5 jaar zou ze zelfs een cursus kunnen volgen om stagebegeleider te worden. Danielle de Rooij, oorspronkelijk verpleegkundige, is een bron van inspiratie als EPIC-beheerder, die achter de schermen alles regelt voor het ziekenhuis. Haar collega’s hebben zich ook in verschillende richtingen ontwikkeld, zoals planningsfunctionarissen.