“Het feit dat wij de opleiding hebben en dat je zoveel bezig bent met opleiden, dat maakt mijn functie het allerleukste.”
Met bijna twaalf jaar ervaring combineert Ingrid Herraets haar expertise in algemene neurologie met de klinische neurofysiologie. Haar toewijding aan de zorg voor patiënten en haar passie voor het opleiden maken haar een waardevolle aanwinst voor het team. Ingrid’s verhaal geeft niet alleen inzicht in haar loopbaan en dagelijkse taken, maar ook in de bijzondere mogelijkheden die het ETZ biedt als traumacentrum en opleidingsinstituut voor neurologie.
De weg naar Neurologie
Ingrid Herraets heeft twee jaar ervaring als neuroloog en klinisch neurofysioloog. Voordat ze deze functie vervulde, doorliep ze een uitgebreid opleidingstraject van in totaal 10 jaar, waarbij ze onder andere een academisch jaar in Rotterdam doorbracht en promoveerde. “Ik ken het ziekenhuis dus erg goed,” zegt Ingrid.
Na haar studie geneeskunde koos Ingrid voor de specialisatie Neurologie, een vakgebied dat haar erg aansprak. De opleiding tot neuroloog duurde destijds zes jaar, waarvan één jaar academisch en vier jaar voornamelijk in het ETZ. Tijdens haar opleiding zag Ingrid de kans om zich te specialiseren in klinische neurofysiologie, een tak van de neurologie die haar bijzonder interesseerde. “Toen er vacatures vrijkwamen binnen deze discipline, greep ik direct mijn kans,” legt ze uit.
Een veelzijdige rol
Ingrid’s werk bestrijkt twee hoofdgebieden: algemene neurologie en klinische neurofysiologie. Ze behandelt een breed scala aan neurologische aandoeningen, met een specifieke focus op neuromusculaire ziekten zoals polyneuropathie en ALS, evenals veelvoorkomende aandoeningen zoals hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast vervult ze haar rol als klinisch neurofysioloog, waar ze samenwerkt met artsen in opleiding en laboranten. Samen voeren ze de neurofysiologische tests uit en interpreteren ze deze, zoals spierzenuwonderzoeken, zenuwecho’s, hersenfilmpjes en echo’s van halsvaten.
Diensten en supervisie
Naast haar poliklinische werkzaamheden en werk op de KNF, heeft Ingrid ook avond-, nacht- en weekenddiensten. Ze biedt supervisie op de afdeling en de spoedeisende hulp, waarbij ze een gedeelte van de dienst vanuit huis kan doen via telefonisch overleg met A(N)IOS’en. “In het weekend ben je wel altijd in huis. Dan doe je de visite op de afdeling en help je waar nodig op de SEH,” vertelt Ingrid. Deze variatie en constant wisselende taken maken haar werk bijzonder uitdagend en afwisselend.
Een uniek centrum
Ingrid wist al snel dat het ETZ een bijzondere werkplek was, mede door de aanwezigheid van een opleiding en de vele opleidingsmogelijkheden. “Het feit dat wij de opleiding hebben en dat je zoveel bezig bent met opleiden, dat maakt mijn functie het allerleukste,” zegt ze.
Het ETZ staat bekend als traumacentrum, wat speciale uitdagingen met zich meebrengt en unieke mogelijkheden biedt binnen de neurologie. Het ETZ vangt namelijk alle grote trauma’s van de regio op. Ingrid benadrukt ook de mogelijkheid om trombectomieën uit te voeren bij acute herseninfarcten. Bovendien waardeert ze de nauwe samenwerking met een groot team van neurochirurgen, wat zorgt dat ze samen optimale zorg kunnen leveren.
Een hecht team
Het team waarin Ingrid werkt, bestaat uit 17 neurologen, ongeveer 25 AIOS en meerdere ANIOS. De sociale band binnen het team is sterk, met veel gezamenlijke activiteiten zoals borrels en refereeravonden. “We proberen het echt met z’n allen te doen,” benadrukt Ingrid. De open communicatie en het delen van kennis binnen het team bevorderen niet alleen de professionele ontwikkeling, maar versterken ook de samenwerking.
Toekomstige uitdagingen
Voor Ingrid liggen er tal van uitdagingen in het verschiet, met name op het gebied van innovatie en efficiëntie in de neurologische zorg. “Ik wil protocollen kritisch blijven bekijken en waar mogelijk verbeteren,” zegt ze. Daarnaast ziet ze de opkomst van AI als een belangrijke verandering waar ze zich op wil voorbereiden. “Het blijven bijleren en bijblijven in ons vakgebied is essentieel,” voegt ze toe, terwijl ze ook haar balans zoekt tussen haar werk en haar gezin.