Het verhaal van

Ingrid van Vugt

“Door de complexiteit van de ziektebeelden is er veel diepgang en uitdaging.”

Ingrid van Vugt werkt als teamleider op de afdeling Neurochirurgie. Ze groeide van trainee verpleegkundige door naar de rol van teamleider. Hoe is het om te werken bij Neurochirurgie? 

Neurochirurgie bij het ETZ

Ingrid legt uit wat het specialisme Neurochirurgie bij ETZ buitengewoon maakt: “Wij zijn hét neurochirurgische centrum van Brabant, patiënten uit heel Zuid-Nederland komen naar Tilburg voor onze expertise.” De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met operaties aan het zenuwstelsel, de hersenen en de wervelkolom. “We hebben een bovenregionale functie, wat inhoudt dat onze neurochirurgen ook opereren in andere regionale ziekenhuizen. Onze afdeling bestaat uit twee units: een shortstay-unit voor kortdurende zorg en een longstay-unit voor langdurige zorg. Beide units hebben 22 bedden.”

Teamleider voor twee units

Op dit moment is Ingrid verantwoordelijk voor beide units en stuurt ze de verpleegkundigen, zorgassistenten, afdelingsassistenten en secretaresses voor de hele afdeling aan. De physician assistants vallen onder het organisatorisch hoofd. Hoe is ze in deze functie terechtgekomen? Ingrid: “Ik werk al sinds 2003 bij ETZ. Ik begon in een traineeship waarin ik op verschillende afdelingen meedraaide, waaronder de Intensive Care, Chirurgie en Neurochirurgie. Uiteindelijk kwam ik in 2009 als vaste verpleegkundige bij Neurochirurgie werken en sinds april 2022 werk ik hier als teamleider. Dat was niet helemaal nieuw voor me, want ik pakte al enkele ondersteunende managementtaken op voordat ik de stap naar teamleider maakte.”

Boven verwachting

Ingrid is enthousiast over haar rol als teamleider: “Het is alles wat ik ervan verwacht had en meer. Vooral vraagstukken rondom capaciteitsmanagement en strategisch personeelsmanagement vind ik heel interessant. Welke spelers heb je op je veld staan, hoe kun je hen helpen zich verder te ontwikkelen en natuurlijk te binden aan de afdeling? Je kijkt als teamleider ook echt breder dan alleen je eigen afdeling. En het specialisme is gewoon ontzettend mooi! Dat hoor ik ook terug van de andere collega’s, zoals verpleegkundigen. Er is op deze afdeling door de complexiteit van de ziektebeelden veel diepgang en uitdaging, waardoor het hele team ontzettend gedreven is.”

Eén team

Ondanks de twee units, staat er volgens Ingrid wel echt één team: “We werken allemaal samen en kunnen ook niet zonder elkaar. Je voelt echt dat de hele club van collega’s de beste zorg wil leveren aan iedere patiënt, van patiënten met een hernia tot patiënten met een hersentumor. En we staan er ook voor elkaar. In coronatijd ging een van onze collega’s met pensioen na 40 jaar op deze afdeling gewerkt te hebben. Een afscheidsfeestje kon door de coronaregels natuurlijk niet, dus heeft het team een drive-through opgezet met slingers, muziek en cadeautjes. Dat was echt heel leuk!”

Scholing en ontwikkeling

Ingrid vindt een veilig leerklimaat heel belangrijk binnen de afdeling. “We hebben dan ook veel scholingsmomenten met elkaar én begeleiden meerdere studenten. Binnen Neurochirurgie hebben we drie praktijkopleiders die hier verantwoordelijk voor zijn. Het is de bedoeling dat één van de teamleiders zich over scholing buigt en wekelijks overleg met de praktijkopleiders heeft. De andere teamleider gaat zich dan meer focussen op de kwaliteit van zorg en het optimaliseren van protocollen. Op die manier krijgen beide onderwerpen voldoende aandacht.”

Werkgroepen

Als teamleider faciliteert Ingrid ook in werkgroepen: “Ik zorg ervoor dat de collega’s die in de werkgroepen deelnemen, daar de ruimte en middelen voor hebben. Eén van de werkgroepen die ik zelf heel bijzonder vind, is de ‘zie je mij’-werkgroep. Die is actief bezig met het ontwikkelen van hulpmiddelen en methodes voor een betere gespreksvoering met de patiënt.”. Ook de Braincare Unit vindt Ingrid een mooi project: “Enkele jaren terug zijn we gestart om craniotomiepatiënten direct postoperatief naar de afdeling te laten komen, in plaats van naar de Intensive Care. Op die manier kunnen we patiënten sneller helpen. We noemen dit project C. Dit bevalt goed, dus we willen nu gaan kijken of we dit kunnen uitbreiden met nog meer patiënten. Dit zorgt er ook voor dat er nog meer complexe zorg op onze eigen afdeling terechtkomt, en klinisch redeneren nog belangrijker wordt. Het goed scholen van het team is dus enorm belangrijk.”

Hoe Ingrid het ETZ in één woord zou omschrijven? “Na 20 jaar is dat voor mij: vertrouwd.”

Lees meer over Neurochirurgie

 

Collega van Ingrid worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Naomi van Oijen, Verpleegkundige

“Ik kan mijn ambities hier nastreven en mezelf blijven uitdagen. Over tien jaar wil ik me nog steeds kunnen ontwikkelen, ik heb het gevoel dat dat hier goed kan.”

WhatsApp