Het verhaal van

Jurgen Zegbregs en Joëlle Flohr

“Longoncologie is boeiend in iedere loopbaanfase.”

Longoncologieverpleegkundigen Jurgen Zebregs en Joëlle Flohr ademen passie voor hun vak. Wat maakt hun werk zo buitengewoon?  

Het werk blijft boeien

Jurgen werkt al sinds 1997 op de longafdeling en is al 20 jaar longoncologieverpleegkundige. “Je ziet maar, het werk blijft boeien. Doordat ik patiënten kan begeleiden in hun behandelproces, zie ik het als 90% psychosociale zorg en 10% verpleegkundige zorg. Bij patiënten van de dagbehandeling heb ik de tijd om te vragen naar hoe het écht met ze gaat. Of ze nog ergens angst voor hebben, of vragen hebben over de behandeling. Door onze achtergrondkennis en onze empathie maken we het voor patiënten laagdrempelig om het daarover te hebben. Dat ik er tegelijk ook voor zorg dat ze de juiste medicatie binnenkrijgen, is voor mij voor de ideale afwisseling in mijn werk.”

“Toen ik hoorde van deze specialisatie, wist ik meteen dat ik verder wilde studeren. ”

Vroeger en nu

Joëlle ontdekte het vak tijdens haar studie: “Tijdens mijn studie hbo-verpleegkunde hoorde ik van deze specialisatie, ik wist meteen dat ik verder wilde studeren. Nu ik in opleiding ben, wil ik ook niet meer anders. Iedere casus vergt een specifieke aanpak. Er zijn zoveel opties voor zorg en wij zijn er om maatwerk te bieden. Je ziet het ook terug in de manier van opleiden. Waar Jurgen voorheen nog het beroep mee op de kaart zette, is er nu al veel ontwikkeling geweest en kun je dus ook de zorg zo goed mogelijk laten aansluiten bij de patiënt.”

Waardevol werk

Jurgen vindt zijn werk waardevol voor de patiënt en zijn naasten: “We leveren – meer dan op andere afdelingen – terminale zorg. Dat maakt het werk soms behoorlijk moeilijk en confronterend. Maar het is tegelijkertijd zo waardevol om het te kunnen bieden. Het gaat niet alleen om de patiënt, maar ook om zijn of haar naasten. Je biedt comfort, een luisterend oor en maakt een afscheid minder kil.” Joëlle: “Binnen het team is ook veel ruimte voor gesprekken daarover. We staan elkaar ook bij. Er is een balans tussen spanning en ontspanning en ook daarom blijf ik hier.”

Lees meer over Longgeneeskunde

Collega van Jurgen en Joëlle worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Joëlle Flohr, Longoncologieverpleegkundige

“Binnen ons team is veel ruimte voor gesprekken over terminale zorg. We staan elkaar ook bij. Er is een balans tussen spanning en ontspanning, ook daarom werk ik hier.”

Jurgen Zebregs, Longoncologieverpleegkundige

“Ik werk al sinds 1997 op de longafdeling. Je ziet maar, het werk blijft boeien. Bij patiënten van de dagbehandeling heb ik de tijd om te vragen hoe het écht met ze gaat.”

Nora Buss, ANIOS

“In België kies je na de geneeskundeopleiding direct een vakgebied. Hier mag alles, maar hoeft niks. Die keuzevrijheid is fijn.”

Lees het hele verhaal
Martien den Otter, Longfunctieanalist

“Het maximale halen uit mijn werk, maakt het zo leuk. Geduld en passie zijn de sleutelwoorden; ik moet de patiënt overtuigen om alles te geven voor een goed resultaat.”

Lees het hele verhaal
WhatsApp