”Het geeft me veel voldoening om te weten dat ik mensen op deze manier kan helpen bij het stellen van een diagnose.”

Na het afronden van haar studie Chemie, begon Lotte haar loopbaan bij het KCHL. Gedreven door de wens om iets te kunnen betekenen voor anderen solliciteerde ze naar de functie. Nu, na drie jaar, blikt ze terug op haar ervaringen in een team dat onlangs een nieuw laboratoriumsoftware heeft geïmplementeerd, wat uitdagende maar verbindende momenten met zich meebracht.

Lotte’s weg naar het KCHL 

Voordat Lotte bij het ETZ kwam werken, heeft ze Chemie (Forensisch) gestudeerd. Na het behalen van haar diploma begon ze haar zoektocht naar haar eerste echte baan. Ze wilde graag iets betekenen voor de mensen om haar heen: “Het helpen van mensen is voor mij het belangrijkste in mijn werk,” zegt Lotte. Ondanks dat ze dacht dat ze niet aan alle eisen voldeed voor een baan bij het ETZ, besloot ze toch te solliciteren bij het KCHL. “Ik vind onderzoek interessant en ik kan goed omgaan met heftige situaties.” Met het idee ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ ging Lotte vol goede moed het sollicitatiegesprek in. Tot haar verbazing verliep het gesprek beter dan verwacht. “Ik vond het sollicitatiegesprek erg leuk en ik vind de sfeer in het gebouw van het ETZ erg prettig.”

De klok rond

Lotte werkt inmiddels al drie jaar als routineanalist, waarbij ze verantwoordelijk is voor zowel bloedgroepenserologie als het routineonderzoek uit verschillende lichaamsmaterialen. Deze taken maken deel uit van het 24/7 laboratorium, waar ze alle diensten draait, zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts, vanwege de continue werking van het lab. “Routineonderzoeken zijn essentieel om diagnoses te stellen wanneer patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen of binnenkomen,” legt Lotte uit. “Daarom werken we dag en nacht, omdat spoedgevallen constant binnenkomen en er altijd veel gebeurt in het ziekenhuis. We voeren ook veel onderzoeken uit op verzoek van huisartsen, wat leidt tot een productie van zo’n 5000 buisjes bloed waar dezelfde dag nog een uitslag in moet zitten.”

Hoewel Lotte de afwisseling in haar werk prettig vindt, vindt ze de nachtdiensten soms zwaar. “We werken blokken van vier nachten door de week en blokken van drie nachten in het weekend. Dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.” Tijdens de nachtdienst werkt Lotte met een klein team, omdat de meeste routinematige taken overdag worden uitgevoerd. “Het is onvoorspelbaar; je weet nooit wat er zal gebeuren tijdens een nachtshift. Maar dat is ook wat mijn werk zo bijzonder maakt: het lab moet altijd draaien, ongeacht de omstandigheden.”

Van betekenis zijn

Het aspect van haar werk dat Lotte het meest waardeert, is het feit dat ze antwoorden kan bieden op vragen die patiënten zelf niet kunnen beantwoorden. “We meten bijvoorbeeld nierfuncties, iets waar je een patiënt niet zomaar naar kunt vragen. Het geeft me veel voldoening om te weten dat ik mensen op deze manier kan helpen bij het stellen van een diagnose. Bovendien houd ik van de diversiteit in mijn werk; elke dag en elke patiënt is anders.”

Naast haar laboratoriumwerk heeft Lotte ook contact met patiënten, vooral tijdens de ochtendrondes waarbij bloed wordt afgenomen in de kliniek. “Het is leuk om mensen te ontmoeten en te spreken, en het geeft me een gevoel van voldoening om te zien hoe mijn werk direct impact heeft op de zorg voor de patiënten.”

Een hecht team

Lotte is erg tevreden met haar werkplek bij het KCHL. Ze werkt in een team van ongeveer 60 24/7 routineanalisten, waar een sterke teamspirit heerst. Lotte waardeert de bereidheid van haar collega’s om elkaar te ondersteunen en flexibel te zijn, zowel bij het ruilen van diensten als bij het inwerken van nieuwe collega’s. “Wij zijn een hecht team, iedereen staat klaar voor elkaar,” zegt Lotte. “Er is geen 8 tot half 5 mentaliteit. Als er hier een productie wordt gedraaid die vanwege de techniek langer duurt, zijn er altijd mensen die zeggen: ‘Ik blijf wel langer.'”

Het team heeft onlangs een nieuw laboratoriumsoftware, genaamd Beaker, geïmplementeerd, wat gepaard ging met uitdagende momenten van intensief werken om het systeem werkende te krijgen. Ondanks de moeilijkheden hebben ze het voor elkaar gekregen om de productie draaiende te houden, wat heeft bijgedragen aan een sterk gevoel van teambuilding. “We hebben dagen gemaakt van 8 tot 10, meerdere weken achter elkaar,” vertelt Lotte. “Maar we draaiden toch en we kregen het voor elkaar. Het heeft wel een enorme teambuilding gecreëerd.”

Innovatie en ambitie

Lotte vindt het leuk om betrokken te zijn bij optimalisatieprojecten. “Ik ben nu een project aan het draaien en dat is voor mij erg leuk,” vertelde ze enthousiast. “Hoe ga je iets aanpakken als je iets ziekenhuisbreed wil veranderen? Dat is echt wel een hoogtepunt waar ik momenteel mee bezig ben.” Ze kijkt met enthousiasme naar de toekomst, waarin het ETZ gaat verbouwen en laboratoria mogelijk gaan fuseren. “Ik hoop voor mezelf dat ik door kan blijven ontwikkelen, dat ik kan blijven leren,” zegt Lotte vastberaden. “Dat is iets wat me hier echt aanspreekt.”

Collega van Lotte worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Koen Matthijssen, Basisanalist

“Het ETZ heeft een traumacentrum, wat de gevallen hier interessanter maakt. Er zijn meer diverse en boeiende ziektebeelden, waardoor het werk meer uitdagend wordt.”

Savannah van der Merwe - van den Hoven, Analist

“Wat ik leuk vind, is dat er veel variatie is. Ik ben niet iemand die graag direct aan het bed van een patiënt staat, maar ik wil wel graag iets kunnen betekenen voor de patiënt.”

Carla Bogaers, Senior analist

“Onlangs heb ik mijn 40-jarig jubileum gevierd. Ik begon hier op 21-jarige leeftijd, maar mijn liefde voor het vak en mijn enthousiasme zijn nog steeds onverminderd. Het feit dat ik kan bijdragen aan het welzijn van de patiënt geeft mij veel voldoening.”

WhatsApp