Het verhaal van

Valesca van Oirschot

 “Ik vraag me nu vaker af waarom we dingen doen zoals we doen. Vroeger bleef ik vaak op de achtergrond, maar nu zie ik dat mijn ideeën ook invloed hebben.”

Valesca van Oirschot begon haar carrière in de zorg na een switch van secretaresse naar ADL-assistent. Via verschillende opleidingen bij het ETZ, waaronder mbo-verpleegkunde, werkt ze nu op de afdeling Endoscopie en volgt ze de hbo-opleiding Verpleegkunde. Wil jij weten hoe zij haar carrière vormgaf en wat dit haar opleverde? Lees dan snel verder.

Start in de zorg

Valesca begon haar werkende leven als secretaresse, maar toen haar kinderen klein waren, besloot ze de zorg in te gaan. Ze begon als ADL-assistent en ontdekte al snel haar passie voor de zorg. Via haar werk kreeg ze de kans om de opleiding tot helpende te volgen. Een aantal jaren na de opleiding solliciteerde ze bij het ETZ. “Ik kom uit de buurt, het ETZ hoort echt bij Tilburg. Je groeit ermee op, en je familie is er wel een keer geweest. Het voelde als thuiskomen,” zegt Valesca.

De eerste stappen bij het ETZ

Ze begon bij het ETZ als gastteam medewerker op locatie ETZ TweeSteden, waar ze allerlei taken uitvoerde: kamers poetsen, patiënten wassen en eten geven. Later veranderde haar functie naar zorgassistent. Valesca werkte vijf jaar op de afdeling Chirurgie, waar ze het contact met patiënten het leukst vond. “Patiënten helpen en verzorgen, dat gaf me veel voldoening.”

De mbo-verpleegkundige opleiding

Op een gegeven moment wilde Valesca zich verder ontwikkelen. Ze nam contact op met het Leerhuis en ontdekte daar de mogelijkheid om een mbo-verpleegkunde opleiding te volgen via het ROC (nu Yonder). Ze volgde de opleiding in 2,5 jaar tijd, waarbij ze op verschillende afdelingen werkte, zoals Orthopedie, Interne, MDL en Chirurgie. Na haar diploma startte ze als mbo-verpleegkundige op de afdeling Endoscopie.

De stap naar hbo-verpleegkundige

Op haar 41ste besloot Valesca ook de bacheloropleiding verpleegkunde te volgen, een uitdaging die ze met steun van het ETZ aangaat. “Ik dacht altijd dat het hbo te moeilijk voor me was, maar ik wilde het gewoon doen. Voor mezelf en voor mijn kinderen. Ik wilde laten zien dat ik het kan,” vertelt ze. Ze volgt de opleiding één dag per week bij Avans+ in Breda. Haar werkbegeleider, die zelf ook de opleiding heeft gevolgd, speelt een grote rol in haar ontwikkeling.

Dankzij haar opleiding denkt Valesca nu anders over haar werk. “Ik vraag me nu vaker af waarom we dingen doen zoals we ze doen. Ik ben dingen gaan onderzoeken en werkprocessen veranderen. Vroeger bleef ik vaak op de achtergrond, maar nu zie ik dat mijn ideeën ook invloed hebben,” legt ze uit.

Werken op de afdeling Endoscopie

Valesca is blij dat ze op de afdeling Endoscopie terecht is gekomen. “Het werk hier is heel afwisselend. Je hebt een diverse doelgroep, van oudere tot jongere patiënten. Wat ik ook heel fijn vind, is dat patiënten hier komen en gaan. Dat geeft me zoveel rust. Ik bedoel dit niet onaardig, maar ik pieker nu thuis niet meer over mijn patiënten, zoals ik dat op andere afdelingen soms deed. Ik weet nu dat ze in goede handen zijn, of ze nu teruggaan naar hun afdeling of naar huis. Ik kan het veel beter loslaten. Wat ik ook leuk vind, is dat je patiënten soms terugziet. Bijvoorbeeld als ze regelmatig terugkomen voor een infuus, dan bouw je toch een band met ze op.”

De toekomst

Ze is tevreden met haar huidige werk, maar blijft open voor de toekomst. “Ik ben nu gelukkig met mijn opleiding, maar ik weet niet wat de toekomst brengt. Wat ik wel weet, is dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen. Het helpt je om te groeien, ook in je communicatie. Je doet dingen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen,” vertelt Valesca.

Valesca laat zien dat je met doorzettingsvermogen en de juiste kansen kunt blijven groeien in je werk. Wil jij ook groeien in je werk bij het ETZ? Bekijk dan onze vacatures en ontdek de mogelijkheden.

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Pim Staps, Verpleegkundige

“De combinatie van beschouwend en snijdend is uniek, je hoeft niet te kiezen maar kunt het beide ervaren en je in beide specialismen goed ontwikkelen.”

Marielle IJpelaar, Verpleegkundige

“Buitengewone zorg is voor ons zorg op maat bieden, voor en vooral mét de patiënt. We betrekken ook de familie en naasten er veel bij.”

Kathalijne de Koning, Endoscopieverpleegkundige

“Als verpleegkundige denk ik actief mee over innovaties en ben ik betrokken bij het doorvoeren van vernieuwingen. We worden hier serieus genomen als beroepsgroep.”

Gijs van der Wielen, Endoscopieverpleegkundige

“Laatst was hier een mevrouw die van locatie TweeSteden naar locatie Elisabeth moest, maar geen vervoer had. Toen heb ik haar met mijn eigen auto gebracht, zodat het onderzoek toch door kon gaan.”

WhatsApp