Werken bij de Ziekenhuisapotheek

180+

collega's

2

locaties: Elisabeth en TweeSteden

7

afdelingen

De Ziekenhuisapotheek van het ETZ is verantwoordelijk voor de medicijnen van patiënten. Als onderdeel van het behandelteam bekijken we samen met de dokters welke medicijnen nodig zijn en hoe deze het beste gebruikt kunnen worden. We zorgen voor beschikbaarheid van de medicijnen voor zowel de patiënten in het ETZ, als patiënten na een polikliniekbezoek of ontslag, voor gebruik thuis.  

We lopen in Nederland voorop met onze werkwijze. Onze ziekenhuisapothekers hebben allemaal een of meerdere specialismen en maken daarmee deel uit van het zorgteam. Ze zijn bij MDO’s en lopen visites mee, wat zij en de artsen als grote toegevoegde waarde zien in de patiëntenzorg. Bovendien zijn we buitengewoon kwaliteitsgericht, we nemen de medicatieveiligheid en ons vak zeer serieus.

We zijn geaccrediteerd en hebben een goed opleidingsklimaat voor ziekenhuisapothekers in opleiding. Op onze afdelingen werken ook co-assistenten, onderzoeksassistenten en stagiairs en onze ziekenhuisapothekers doen wetenschappelijk onderzoek.

De Ziekenhuisapotheek bestaat uit de volgende afdelingen:

  • Farmacotherapie en InformatieVoorziening (FIVO)
  • Poliklinische Medicatieverificatie (PMV)
  • Poliklinische apotheek (Apotheek ETZ)
  • Trials
  • Inkoop & Logistiek
  • Bereidingen
  • Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL)

De afdelingen Bereidingen, Inkoop & Logistiek en Klinisch Farmaceutisch Laboratorium zijn gevestigd op locatie ETZ TweeSteden. De poliklinische apotheek – apotheek ETZ – vind je op locatie Elisabeth. De overige afdelingen zijn aanwezig op beide locaties. Vanuit deze centrale afdelingen zijn we met onze apothekers en apothekersassistenten aanwezig op de verschillende afdelingen van het ziekenhuis, zoals op de Spoedeisende Hulp, Intensive Care, Neurologie en Cardiologie.

FIVO, PMV en Apotheek 
Bij opname en ontslag dragen we de juiste informatie over de medicijnen over. Ook bewaken we of het gebruik van medicijnen tijdens een opname goed gaat en geven we artsen, verpleegkundigen en patiënten gevraagd en ongevraagd advies over onder andere interacties, doseringen en dubbelmedicatie. En als het nodig is, bespreken we met de patiënt hoe die het beste de medicijnen kan gebruiken. Zo dragen we bij aan een optimale behandeling en aan patiëntveiligheid.

Inkoop & Logistiek 
We zijn verantwoordelijk voor de inkoop en distributie van alle geneesmiddelen in het ziekenhuis en de poliklinische apotheek (Apotheek ETZ). De afdeling Logistiek & Inkoop van de Ziekenhuisapotheek zorgt voor het efficiënt en goedkoop inkopen van het benodigde assortiment aan geneesmiddelen – het formularium – en regelt het beleveren van de juiste geneesmiddelen aan de juiste afdeling en/of aan de juiste patiënt.

Bereidingen 
Onze afdeling Bereidingen maakt geneesmiddelen voor toediening gereed (VTGM) en neemt daarmee bepaalde verpleegkundige handelingen over, zoals het klaarmaken van injecties en infusen.

Trial 
Met de Trial-afdeling dragen we bij aan geneesmiddelenonderzoek. Bijvoorbeeld naar een experimenteel nieuw middel of een in de EU geregistreerd product voor een andere indicatie. We verstrekken medicatie die in onderzoek wordt gebruikt. Dit vraagt een goede afstemming tussen de Trial-afdeling, de onderzoeker en de sponsor of firma die de geneesmiddelen levert.

Klinisch Farmaceutisch Laboratorium (KFL) 
Ook farmaceutisch laboratoriumonderzoek, waaronder bloedspiegelbepalingen van geneesmiddelen, toxicologie en advies bij farmacogenetica, behoort tot onze taken. We voeren bepalingen uit van medicijnen in bloed en urine. Dit doen we in het kader van bewaken van de juiste dosis (Therapeutic Drug Monitoring (TDM)). Maar ook in het geval van overdoseringen (klinisch toxicologisch onderzoek). Dit doen we in ons Klinisch Farmaceutisch Laboratorium, dat een ISO 15189-certificering heeft.

Ons laboratorium is eveneens actief op het gebied van urinecontrole op drugs voor instellingen uit het hele land. Dit doen we onder de naam Dutch Laboratory on Drugs and Doping (DLDD).

Bekijk de vacatures

 

Het team van de Ziekenhuisapotheek

Ons team telt ruim 180 collega’s: ziekenhuisapothekers, apothekers, apothekersassistenten, apothekersassistenten bereidingen, farmaceutisch consulenten, logistiek-, inkoop- en verpakkingsmedewerkers, analisten, beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers Kwaliteit & Veiligheid, secretaressen, coördinatoren, teamleiders, een medisch manager en organisatorisch hoofd.

Op de apotheek werk je nauw samen met alle disciplines in het ETZ en daarbuiten. Naast de patiënten op de kliniek, de dagbehandeling en polikliniek horen de patiënten in de thuissituatie ook tot onze zorg. Dat maakt ons vakgebied zo mooi. We leveren voor alle specialismen van het ziekenhuis een bijdrage aan de zorg, dat maakt dat je je direct betrokken voelt bij iedere patiënt.

Wat ons kenmerkt is de kwaliteitsgerichtheid; we ademen allemaal medicatieveiligheid. Alle collega’s zijn zich ervan bewust dat we dagelijks bijdragen aan de beste farmaceutische zorg die een patiënt zich maar kan wensen. Wet- en regelgeving, zoals ISO, GMP en GCP, stellen hoge eisen aan ons werk. Dat kwaliteitsbewustzijn dragen we graag uit in de rest van het ziekenhuis.

Als je bij ons start, leer je met een inwerkprogramma je werk, je nieuwe collega’s en al onze afdelingen kennen. Je kunt je bij ons blijven ontwikkelen in verschillende projectgroepen, ‘aandachtsvelders’ en ziekenhuisbrede projecten.

Er hangt een gemoedelijke sfeer in de hele apotheek. Er wordt hard gewerkt en daarnaast is er ruimte voor een praatje en humor. We werken goed samen en staan voor elkaar klaar. We zijn ambitieus in onze plannen, onder andere met het ontwikkelen van zorgpaden en de inzet van moderne technieken, zoals robots en apps.

 

Collega’s over werken bij de Ziekenhuisapotheek

Angelique Meijers, Logistiek medewerker

“Je kunt je eigen dag indelen zoals jij het fijn vindt om te werken.”

Lees het hele verhaal
Erik van Beerendonk, Apothekersassistent

“De meeste teamleden werken al jaren als Apothekersassistent binnen het ETZ, ze zijn hier eenmaal begonnen en nooit meer gestopt. Dat zegt genoeg toch? ”

Lees het hele verhaal

Heb je een vraag over werken bij het ETZ?

Wij geven je graag antwoord! Stel je vragen aan Nick Buijks of Zoë Diepa.

WhatsApp