Het verhaal van

Evi Bontjer

“Ik besloot een dagje mee te lopen en was meteen verkocht.”

Evi Bontjer is Interventielaborant bij de Hartcatheterisatiekamers (HCK) van het ETZ. Hoe kwam ze in deze functie terecht, wat houden de opleiding en het werk in en wat maakt deze functie bij ETZ voor haar buitengewoon? 

Verkocht na de meeloopdag

Evi begon haar zorgloopbaan met een opleiding MBO Verpleegkunde, waarna ze doorstroomde naar het HBO-traject: “Ik liep stage op de afdeling Cardiologie en werkte tijdens het schrijven van mijn scriptie in de Flexpool. Ik ontdekte dat ik bij Cardiologie wilde blijven, solliciteerde en kreeg een baan als verpleegkundige. Mijn collega Yet werkte ook op de verpleegafdeling Cardiologie, maar stroomde later door naar de Hartcatheterisatiekamers (HCK) als Interventielaborant. Door haar verhalen raakte ik enthousiast. Ik besloot een dagje mee te lopen en was meteen verkocht!”. Inmiddels loopt Evi alweer ruim 3 jaar op de afdeling rond, waarvan eerst 13 maanden in opleiding.

Aandacht voor de patiënt

Op de HCK worden hartkatheterisaties uitgevoerd, dotterbehandelingen gedaan en pacemakers en ICD’s geïmplanteerd. Evi legt uit waarom ze zo enthousiast werd na de meeloopdag: “Het is een ontzettend leuk team. We werken op een afdeling waar behandelingen uitdagend kunnen zijn. Maar er is ook altijd genoeg ruimte voor gezelligheid en humor. Je bent in de behandelkamer met één patiënt die niet onder narcose is, enkel lokaal verdoofd. Daardoor is er ruimte voor een praatje en een grapje. Zo kun je de spanning wat verlichten. Elke patiënt is anders, van binnen en van buiten. Dat vraagt dus ook om een eigen aanpak. Je kunt de patiënt hier echt je volledige focus en aandacht geven, en dat maakt de zorg op deze afdeling heel mooi. Bovendien laten de cardiologen je meedenken en vragen ze je advies tijdens het uitvoeren van een behandeling. Je input en ervaring als Interventielaborant worden echt gewaardeerd.”

Werktijden en diensten

Evi beseft dat regelmatige werktijden geen vanzelfsprekendheid zijn in de zorg. “Op onze afdeling werken we op regelmatige tijden, van 8:30 tot 17:00 uur. Twee collega’s beginnen al om 8:00 uur om alles klaar te zetten. Je hebt soms wel samen met een andere collega en een cardioloog een oproepdienst. Dit is ongeveer 1 keer doordeweeks en ongeveer 1 keer per 4 á 5 weken in het weekend.”

Werken als interventielaborant

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor Evi? ’We beginnen met een dagstart, daarin nemen we de bijzonderheden van de dag door met het team. Je hoort dan bij welke kamer je ingepland staat: de pacemakerkamer of een van de interventiekamers. Je staat in een kamer altijd met 3 interventielaboranten en een cardioloog. In zo’n kamer voert de interventielaborant tijdens een behandeling verschillende taken uit. We wisselen daarin de hele dag door af, zodat je niet te lang aan één stuk dezelfde werkzaamheden doet. Je staat steriel, bent omloop of monitoring.”

De steriele collega staat naast de dokter, terwijl de collega op omloop materialen aangeeft en zorgt voor de patiënt. De collega die zich over de monitoring buigt, noteert de informatie voor de verslaglegging.

Leren van theorie en praktijk

Als interventielaborant ben je zo’n 13 maanden in opleiding: “Tijdens het eerste deel van de opleiding krijg je vooral algemene informatie. Dit is de BAZ: Basis Acute Zorg. Meerdere collega’s uit het ziekenhuis volgen dit deel, zoals collega’s van de Intensive Care. Daarna spits je je in het tweede deel toe op de dingen die je moet leren om interventielaborant te worden. Je werkt gewoon vanaf dag één mee op de afdeling. Wel boventallig, zodat je de ruimte hebt om mee te kijken en te leren. Daarnaast moet je af en toe naar school voor theorieles. Je leert vooral op de vloer en draait écht mee als collega.”

Het team heeft dan ook verschillende achtergronden. Zo zijn er collega’s die van de röntgenafdeling komen, collega’s die verpleegkundigen zijn en ook collega’s die van de Cardiologie afkomen. Hoe Evi het ETZ zou omschrijven? “Een plek waar hard gewerkt wordt, maar waar ook saamhorigheid en gezelligheid een plek hebben.”

Lees meer over Cardiologie

Collega van Evi worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Chelsea Hooijdonk - Zuketto, Polikliniekassistent

“Je dag gaat zo snel. Je bent constant bezig en hebt veel verschillende taken naast het bellen.”

Lees het hele verhaal
Elze Kivits, Verpleegkundige

“Ik vind het super dat ik de kans kreeg een podcast over het werk van een verpleegkundige te starten. Het enthousiasme en de support zijn heel fijn! Zo kan ik mijn beroep onder de aandacht brengen en krijgen mensen inzicht in wat we hier echt doen. En dat is veel meer dan ‘billen wassen’.”

WhatsApp