Het verhaal van

Megen Lavrijsen

“Zelfstandigheid is het sleutelwoord op de afdeling Ergotherapie.”

Een patiënt zo zelfstandig mogelijk naar huis laten gaan, is het uitgangspunt op de afdeling Ergotherapie in het ETZ. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid staan dus bovenaan. “Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar dan doen we er alsnog alles aan om de patiënt zo zelfstandig mogelijk te houden”, vertelt Megen Lemmers, ergotherapeut in het ETZ.  

Neurologie/neurochirurgie

Het is voor ieder mens belangrijk om de dagelijkse handelingen te kunnen uitvoeren. Ergotherapeuten komen in het ziekenhuis bij patiënten die dat niet meer goed kunnen. Voor de afdeling Ergotherapie zijn neurologie en neurochirurgie de afdelingen waarbij de ergotherapeuten het meest betrokken worden. Patiënten die kampen met de gevolgen van een beroerte/hersenbloeding of hersentumor zijn daar opgenomen.

Megen schetst een voorbeeld: “Zo was er een mevrouw die ergotherapie nodig had omdat ze, na het verwijderen van een hersentumor, haar linkerhand niet meer goed kon gebruiken. Met behulp van oefeningen hoopt ze meer functie terug te krijgen. De beste oefening is de hand gedurende de dag normaal gebruiken. In het ziekenhuis geven wij dan nog losse, praktische oefeningen, bijvoorbeeld een voorwerp pakken van verschillende hoogtes en het terugzetten.”

Therapiekeuken

Naast die arm/hand-functie besteden de ergotherapeuten ook aandacht aan cognitie. Megen: “Het kan soms zijn dat een patiënt op cognitief gebied minder functioneert. Bijvoorbeeld dat iemand problemen heeft met het plannen van zijn dagelijkse bezigheden, of niet meer kan onthouden wat hij/zij heeft gedaan. Dan wordt ons gevraagd om die patiënt te beoordelen. Dat gebeurt door testen of een praktische observatie, bijvoorbeeld in onze ergotherapiekeuken. Of we laten de patiënt een opdracht uitvoeren op de computer, of een planningstaak doen. Soms kan er dan iets aan het licht komen, wat nog niet eerder bekend was. Bijvoorbeeld als iemand in een gesprek alles prima kan vertellen en dus goed op ons overkomt, maar dat in de therapiekeuken blijkt dat koffiezetten niet eens lukt. Zo kunnen we observeren of er nog cognitieve problemen zijn waardoor iemand niet zelfstandig thuis kan functioneren. Of dat er nog extra therapie nodig is.”

“Als patiënten naar huis kunnen, maar nog wel therapie nodig hebben, krijgen ze een externe ergotherapeut aan huis.”

Naar huis

Soms gaan patiënten na behandeling in het ETZ nog naar een revalidatieplek, of is er nog therapie aan huis nodig om de dagelijkse handelingen weer opnieuw te leren. “Bijvoorbeeld wassen, koken, eten, aankleden en het oppakken van werk. De vrouw die herstellende is van de verwijderde hersentumor wil uiteindelijk alle praktische zaken weer zelf kunnen uitvoeren. Het liefste doet ze dat zonder thuiszorg, die soms simpelweg ingeschakeld moét worden. Als patiënten naar huis kunnen, maar nog wel therapie nodig hebben, krijgen ze een externe ergotherapeut aan huis. Dat duurt vaak even en daarom is het belangrijk dat wij ze oefeningen kunnen meegeven voor thuis.”

Lees meer over Ergotherapie

 

Collega van Moniek en Megen worden?

Bekijk vacatures

Collega's over werken bij ETZ

Natalie van der Lugt, Logopedist/Taal- en Spraakpatholoog

“Kennis is macht, maar kennis delen is kracht. Wij vinden samenwerken heel erg belangrijk binnen ons team en hebben ieder ons eigen specialisme. Dit zorgt ervoor dat we op elkaar bouwen qua kennis.”

Romee van Heessel-Schilt, Senior diëtist

“Als diëtist kom je met veel verschillende patiënten in aanraking, allen met een andere hulpvraag. Samen met de patiënt kijken wat werkt, vind ik erg leuk. Om dan uiteindelijk te zien dat iemand opknapt door onder andere betere voeding geeft mij veel voldoening!”

Janneke de Kort, Diëtist

“Ik ervaar veel vrijheid in mijn werk en er is veel ruimte om me te ontwikkelen, bijvoorbeeld door scholingen te volgen. Daarnaast wordt er naar je geluisterd als er iets is.”

Bas van der Schoot, Fysiotherapeut

“In het ziekenhuis krijg je te maken met de acute fase, de allereerste fase bij een revalidatie. Dat vind ik de meest interessante realisatiefase van een patiënt.”

Lees het hele verhaal
WhatsApp